Hakim ara karardan dönebilir mi?
Hakim, talep üzerine veya kendi inisiyatifiyle ara kararını iptal edebilir. Yargıtay’a göre, mahkemeler dava veya duruşma tamamlanmadan önce ara kararlarını herhangi bir zamanda iptal edebilirler.
Ara karara itiraz edilir mi?
Duruşmada verilen tutukluluğun devamına ilişkin geçici karara karşı 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, kararı veren mahkemeye başvurularak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkeme kalemine beyanda bulunularak yapılabilir.
Ara karar nedir örnek?
Bu bağlamda, Mahkemenin görev ve yetki itirazını ve zamanaşımı itirazını reddeden kararları ara karar niteliğindedir; tıpkı taraflara delil sunma, delil sunma, bilirkişi dinleme ve soruşturma giderlerini ödeme konusunda süre veren kararları gibi.
Ara karar verildikten sonra ne olur?
Ara karar verildikten sonra ne olur? Mahkeme, tarafların maddi hukukta haklı olup olmadığına karar verir. Yargılamayı sonlandırmayan, aksine yargılamanın devam etmesine izin veren kararlar ara kararlar olarak kabul edilir. Ara kararlardan sonra, hakim davayı dinlemeye devam eder.
Hangi ara kararlar istinaf edilebilir?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.
Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Ara karar nasıl istinaf edilir?
Ara kararlar, hem istinaf hem de temyiz açısından tek başına mahkemeler aracılığıyla alınamaz. Ancak, nihai kararla birlikte yasal işlem yapma imkânı vardır. Yani, nihai karardan önce ara kararlara itiraz etmek veya temyiz etmek mümkün değildir.
Hakimin verdiği karara itiraz edilebilir mi?
Ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde hâkim veya mahkeme kararına karşı, ilgililerin kararı öğrendikleri tarihten itibaren yedi gün içinde, Kanunun 35 inci maddesine göre kararı veren mercie başvurarak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğüne bildirimde bulunarak itiraz edilebilir.
Ara karar takibi nedir?
Hakimin kararlarının iki kısma ayrıldığını belirtmek gerekir: ara kararlar ve kesin kararlar. 19. Ara kararlar, süreci (davayı) sonlandırmayan, ancak onu yürütmeye ve daha da geliştirmeye yarayan kararlardır. Hakim, süreci ilerletmek için davada çok sayıda ara karar verir.
Ara karar tebliğ edilmezse ne olur?
Kararın tebliği, kararın ilgiliye tebliğ edilmek üzere posta yoluyla gönderilmesi anlamına gelir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.
Ara karar temyiz edilebilir mi?
Örneğin, yargılamanın seyrine ilişkin görevsizlik, yetkisizlik, hâkimin reddi vb. gibi, yargılamanın esasına ilişkin bir hüküm içermeyen ihtiyati kararlar tek başına kanun yoluna tabi olmayıp, nihai kararla birlikte itiraz edilebilir.
Ara karar nasıl öğrenilir?
Dahil olduğum bir davanın geçici karar belgesi olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? Bunu yapmak için, aşağıdaki formatta mesajı 4060’a gönderin.
Ara karardan dönülür mü?
Tüm bu kararların ortak özelliği, hâkimin ara karar vererek yargılamayı bırakmaması ve yargılamaya devam etmesidir. Mahkeme kural olarak, ara kararını yargılamanın tamamlanmasından önce tarafların talebi üzerine veya kendiliğinden geri alabilir.
Ara karardan rücu kaç gün sürer?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 225. maddesinde hâkime tanınan 3 günlük süreyi avukatlar için itiraz süresi olarak da yorumlayabiliriz; ya da hâkimin kararından veya tebliğinden önce itiraz edilebilir olarak yorumlayabiliriz.
Hâkim kesin süreden dönebilir mi?
Hakim, koyduğu süreyi, süresi dolmadan kısaltabilir veya uzatabilir veya tarafın talebi üzerine, sürenin bitiminden sonra yeni bir süre verebilir. Bu durumda gösterilen ikinci süre kesindir. Hakim, koyduğu sürenin kesin olduğuna da karar verebilir.
Ara karardan rücu süresi kaç gün?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 225. maddesinde hâkime tanınan 3 günlük süreyi avukatlar için itiraz süresi olarak da yorumlayabiliriz; ya da hâkimin kararından veya tebliğinden önce itiraz edilebilir olarak yorumlayabiliriz.
Ara karardan dönülmesi ne demek?
Hakimin, taraflardan birinin kazanılmış hakkını temsil eden bu ara kararı iptal etme yetkisi yoktur. Özetle, hukuken kazanılmış hakları temsil eden kararları iptal etmesi mümkün olmasa da, hukuken kazanılmış hakları temsil etmeyen kararları iptal etmesi mümkündür.
Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.